I en pressemelding sendt ut fredag lover IKEA at de ikke vil bygge i Vestby dersom dette vil føre til reduksjon i matproduksjonen. Utspillet kommer dagen etter at Nationen trykte kronikken til Storstad og Vinge der de utfordrer IKEA til inkludere matjord i bærekraftsprofilen sin.

– Vi kommer bare til å bygge på Delijordet dersom vi enten kan flytte matjorda, eller om vi finner en annen løsing som sikrer like høy matproduksjon i området, sier eiendomssjef Bård Stang Lund Valasjø i Ikea i pressemeldinga.

Heidi Vinge og Oddveig Storstad fra Bygdeforskning er intervjua i saka, og roser møbelgiganten for utspillet. Vinge tror imidlertid at IKEA må finne kreative tolkninger av hva det vil si å opprettholde matproduksjonen hvis de skal lande på at bygging på Delijordet ikke vil gå ut over matproduksjonen.

Omtale av saken i avisa Nationen kan lastes ned her: Artikkel om IKEA og matjorda i Nationen 071214