I denne artikkelen viser Bjørn Klimek og Hilde Bjørkhaug hvordan privat kapital (Private Equity) har påvirket den strukturelle utviklingen i den norske matkjeden siden 1990-tallet og diskutere hvorvidt vi nå ser en fremvekst av finansialisering i mat og landbrukssektoren.
Finansialisering beskriver prosesser hvor private kapital investeres med formål å skape rask økonomisk gevinst på investeringen, ikke i investeringsobjektet som sådan.
Analysene i artikkelen er basert på studier av flere case hvor Private Equity har investert og overtatt norske matvareindustriselskap. Resultatene tyder på at de økonomiske motivene for Private Equity investering og -overtakelser er basert på en kombinasjon av typisk industrikapitalisme med investeringer i produktivitet og effektivitet, i stedet for bare finansiering.
Artikkelen diskuterer hvordan den norske sosialdemokratiske landbruksmodellen og landbrukssamvirkene, med sine mål om å opprettholde jordbruk over hele landet, har noen komparative ulemper i konkurranse med private investeringsselskap, men viser også hvordan egenskaper i den norske modellen gjør den mindre attraktiv for at finanskapital og finansialisering vil spille en dominerende rolle.
Referanse: Klimek, B. og H. Bjørkhaug (2015) Norwegian Agro-Food Attracting Private Capital; varieties of Capitalism – Varieties of Financialisation? Sociologia Ruralis. DOI: 10.1111/soru.12112
Artikkelen inngår i Bjørn Klimeks PhD: Food industry structure in Norway and Denmark since the 1990s. Path dependence and institutional trajectories in Nordic food markets