FORFOOD: Kultur, verdier, etikk og politikk når matjord forvaltes
Matjord er en viktig og begrenset ressurs – vi trenger den til å produsere mat til en stadig økende befolkning. Jordressursene konkurrerer likevel med andre interesser – som boligbygging, infrastruktur, gruvedrift, energi, karbonnøytralisering og naturvern. Nedbygging av matjord har konsekvenser for både nasjonal og internasjonal matsikkerhet. Utfordringene er komplekse og forhandles i en kontekst av klimaendringer og økt markedsspekulasjon med jordbruksland.
Formålet med FORFOOD har vært å undersøke hvordan kultur, verdier, etikk, argumentasjon og begrunnelser påvirker og har påvirket forvaltningen av matjord i fortid, nåtid og framtid. Fem arbeidspakker har gjennom utforsking og integrert analyse og diskusjon av de kulturelle undersøkt forutsetningene for:
- Forvaltning av matjord i tre naturressursbaserte økonomier; Norge, Australia og Canada
- Matjord i miljøpolitikken
- Statens pensjonsfond utland sine internasjonale investeringer i matjord
- Etiske verdsettinger av matjord i forvaltning og næringsliv
- Den globale arealbruken
FORFOOD er et internasjonalt prosjekt med norsk tyngdepunkt. FORFOOD-teamet har bakgrunn i samfunnsfag og humaniora og har utnyttet muligheter for tverrfaglige analyser i de møtene som har oppstått mellom fagene i prosjektet.