Doktorgradsstipendiat Heidi Vinge er høsten 2015 på utenlandsopphold hos Department for Environment and Resource Studies ved University of Waterloo, Ontario, Canada.
I tillegg til å være så heldig å få lære av eksperter på global mat- og ressurspolitikk, gjennomfører hun også en sammenlignende studie. Målet er å finne ut hvordan et av de raskest voksende områdene i Nord-Amerika håndterer utfordringene med befolkningsvekst og bevaring av knappe ressurser som matjord og naturverdier.
Ontario sitt grønne belte, The Ontario Green Belt, er det største permanent bevarte grønne beltet i verden. Området består av 7,7 millioner dekar jordbruksland, skogsområder, våtmark og kulturminner. Beltet strekker seg fra nord for Toronto til Niagara på grensa til USA i det som kalles “The Greater Golden Horseshoe” på vestsiden av Lake Ontario. Området er et av de raskest voksende i hele Nord-Amerika, med en befolkning som i 2031 forventes å utgjøre 31 millioner mennesker, fra 8,76 millioner i 2011.
Nedenfor vises de store kontrastene i området, fra en gård ved Mississauga til forskernes ferd gjennom downtown Toronto:
Foreløpige funn fra datainnsamlingen er hvordan dette grønne beltet på en imponerende måte har klart å kombinere bevaring av miljøverdier og jordbruksverdier. I tillegg har de et stort fokus på hvordan beltet kan bidra til å styrke økonomien til bønder og lokalsamfunn i det grønne beltet, og en sterk forankring hos både lokalbefolkning og besøkende gjennom aktiviteter, ruter i nærmiljøet og en en omfattende nettside du kan se via denne linken.
Forskningsleder på Norsk senter for bygdeforskning Katrina Rønningen har deltatt på deler av datainnsamlingen. Rønningen har bred erfaring fra å studere vernepolitikk i både Norge og Europa. Rønningen og Vinge skal sammen analysere funnene fra studien, og vil publisere mer fra studien framover.